Ravago Warehouse/Distribution Center

Project summary provided by submitting company.

Ravago is a global leader in polymer recycling and distribution. The company's rapid growth trajectory necessitated a major upgrade from its existing facilities in Houston, Texas. By partnering with E.E. Reed Construction, Ravago was able to accomplish this major capital project on time and under budget, in spite of many uncontrollable difficulties.

Upgrading facilities for a company like Ravago was a highly complex undertaking. To meet fast-growing customer demand, the company needed comprehensive development of a vast new site, which would be anchored by a 712,710 square-foot tilt-wall warehouse and distribution center and include 30,000 SF of office space.

The site would also require 200-car rail yard, truck maintenance facility and a 26,500 SF, pre-engineered metal building extension. To access all of these facilities, a private road and utility lines were built and tied into public roadways and utility mains. A rail spur also had to be built and tied into active rail lines.

Based on our deep expertise in industrial construction and a long history of success with Powers Brown Architecture, the facility's designer, E.E. Reed was awarded the project. Work commenced as planned, and then Mother Nature stepped in to have her say.

First there were significant delays due to an active rainy season. Then Hurricane Harvey left its path of devastation, challenging the project with power outages and further delays, leaving doubts that the construction and move-in activities could be completed before the delivery date, E.E. Reed was undeterred. Through strong teamwork in the field and attentive management of our quality subcontractors, our team overcame the challenges and delivered the facility on deadline and under budget.

The exterior features textured and painted concrete wall panels which span the nearly half mile long facility, including openings for 130 overhead doors along the truck court and rail storage track sides. Blending and recycling operations that utilize the rail storage tracks require wall panels that are over 66' tall. Tilt-wall panels located at the main entrance and office areas include punched windows, large storefront and spandrel glazing, prefinished aluminum canopies at door locations, and reveals with painted accents to provide additional detail. Tilt-wall was utilized on this project due to its cost efficiency and durability.

Every aspect of the new office space reflects Ravago's reputation for excellence. Visitors to the lobby are warmly welcomed into a space graced by a beautiful wood veneer wall and Chroma Box lit portal. Office spaces feature fine architectural touches such as floating ceiling panels, quartz countertops and luxury vinyl tiling. Every detail was designed and built with the goal of creating a place where employees want to be - a place of productivity, health and opportunity.

 
Main banner image for Ravago Warehouse/Distribution Center

Project Location

Baytown, TX
United States

Project Images

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team

General Contractor:
E E Reed Construction LP
Concrete Contractor:
 
Architect:
Powers Brown Architecture
Engineer:
Bihner Chen Engineering Ltd
Suppliers:
 
Photographer(s):
Jerry B. Smith Photography

Project Specifics

Project Category:
Distribution
Building Types:
Distribution Center
Finishes:
Block
Concrete (Raw/Sealed)
Paint (Flat)
Paint (Textured)
Stone
Features:
Angled Panels (Elevation-Edge/Shape)
Angled Panels (Plan-Orientation/Position)
Embedded Items
Formliner
Reveals
Insulation:
Post Applied (Interior)
Uninsulated
Environmental:
Number of Floors:
2
Number of Panels:
205 panels
Tilt-Up Wall Area:
216,410 sq ft (20,104 sq m)
Total Floor Area:
746,071 sq ft (69,310 sq m)
Project Footprint:
739,300 sq ft (68,681 sq m)
Tallest Panel:
66 ft 3 in (20.19 m)
Widest Panel:
32 ft 6 in (9.91 m)
Largest Panel:
1,528 sq ft (142.0 sq m)
Heaviest Panel:
180,300 lbs (81,783 kg)