Longmont Humane Society Allen Center

This project was a modernization and upgrade of a concrete dome structure originally built in the post-WWII era. The owners wanted to keep the dome and add elements that would mimic the original style while creating an attractive new look. Tilt-up was the best choice for the large curved, triangular roof sections we jokingly nicknamed "the flying Dorito chips." Utilizing tilt-up allowed the rest of the project to be built simultaneously with the panels, shortening the overall schedule considerably. The casting bed was created by building a wood framework over a dirt mound and sheeting with double layers of form plywood.

The use of tilt-up for this project extends the limits of tilt-up far beyond the "concrete box" mentality. Although it only uses four panels, the tilt-up portion of the building has become its defining feature. Too often, we forget that tilt-up can be fun. With this job, we had a lot of fun.

 
Main banner image for Longmont Humane Society Allen Center

Project Location

Longmont, CO 80501
United States

Project Images

Search Project Database

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team

General Contractor:
 
Concrete Contractor:
Panel Masters, Inc.
Architect:
 
Engineer:
 
Suppliers:
 
Photographer(s):

Project Specifics

Project Category:
Veterinary
Building Types:
Veterinary Clinic
Finishes:
Paint (Textured)
Features:
Angled Panels (Elevation-Edge/Shape)
Angled Panels (Plan-Orientation/Position)
Curved Panels (Elevation-Edge)
Curved Panels (Plan-Face)
Insulation:
Environmental:
Number of Floors:
2
Number of Panels:
0 panels
Tilt-Up Wall Area:
1,483 sq ft (138 sq m)
Total Floor Area:
20,000 sq ft (1,858 sq m)
Tallest Panel:
39 ft 8 in (12.09 m)
Widest Panel:
15 ft 4 in (4.67 m)
Largest Panel:
610 sq ft (56.7 sq m)
Heaviest Panel:
113,930 lbs (51,678 kg)