Hines EOS

This project utilizes four-story panels with several innovative design details. The punched window openings are connected horizontally through a panel recess at the tilt-up legs. By using dark paint on the concrete between window openings and a high contrasting white field color, the windows appear to be connected across each panel. The fourth floor further breaks down the panels by using a deep recess at the panel leg that allows the glass to pass in front and provides a continuous ribbon of glass across the entire elevation.

The additional detail of 18-in. sunshades and a 4-ft. eyebrow provides the building face depth and shadow to reinforce the horizontal expression. Although 30-ft.-wide panels were possible for the required panel height, 20-ft.-wide panels were utilized to provide the proper scale of the window openings and stepped pattern design.

This project achieved LEED Platinum. The project location in Denver is ideal for the high thermal mass walls and the project easily exceeded the minimum energy code requirements using rooftop unit HVAC system. Additional sustainable features include a photovoltaic array on the roof, electric car charging stations, reclaimed beetle kill wood pine wall panels at the lobby, and water-saving plumbing fixtures.

 
Main banner image for Hines EOS

Project Location

Broomfield, CO 80021
United States

Project Images

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team

General Contractor:
 
Concrete Contractor:
Forum Studio
Architect:
Forum Studio
Engineer:
 
Suppliers:
HD Supply Construction & Industrial White Cap
Photographer(s):

Project Specifics

Project Category:
Office
Building Types:
Finishes:
Features:
Insulation:
Environmental:
Number of Floors:
0
Number of Panels:
44 panels
Tilt-Up Wall Area:
54,650 sq ft (5,077 sq m)
Total Floor Area:
192,000 sq ft (17,837 sq m)
Project Footprint:
48,000 sq ft (4,459 sq m)
Tallest Panel:
62 ft 3 in (18.97 m)
Widest Panel:
20 ft 0 in (6.10 m)
Heaviest Panel:
114,740 lbs (52,045 kg)