BJC at the Commons

The BJC at the Commons five-story administrative office building pushes the limits of tilt-up design. The innovative design is comprised of tilt-up panels set to the height of the fifth floor window sill. A concrete spandrel panel framed in steel encloses the top of the building above a continuous ribbon of glass. The building BJC Healthcare's first tilt-up project.

Punched window opening were carved from the concrete panels on the north and south elevations, providing a unique rhythm to the facade while controlling daylight to the interior. The building takes full advantage of the large punched windows to minimize the need for interior lighting. A lighting power density of 0.6 watts per square foot was achieved, which is well below the 0.9 watts per square foot required in the energy code.

 
Main banner image for BJC at the Commons

Project Location

St. Louis, MO 63119
United States

Project Images

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team

General Contractor:
 
Concrete Contractor:
Forum Studio
Concrete Strategies, Inc.
Architect:
Forum Studio
Engineer:
Alper Audi, Inc.
Meadow Burke
Suppliers:
Meadow Burke
HD Supply Construction & Industrial White Cap
Photographer(s):
Matthew McFarland

Project Specifics

Project Category:
Office
Building Types:
Clinic
Office
Finishes:
Paint (Textured)
Features:
Reveals
Voids
Insulation:
Post Applied (Interior)
Environmental:
Number of Floors:
5
Number of Panels:
27 panels
Tilt-Up Wall Area:
43,680 sq ft (4,058 sq m)
Total Floor Area:
212,931 sq ft (19,781 sq m)
Project Footprint:
42,586 sq ft (3,956 sq m)
Tallest Panel:
59 ft 6 in (18.14 m)
Widest Panel:
30 ft 11 in (9.42 m)
Largest Panel:
1 sq ft (0.1 sq m)