Tooele Applied Technology College

The Tooele Applied Technology College is a higher education facility, half of which was constructed with tilt-up, the other half of which was constructed with a steel frame and brick veneer. To certify the cohesion of these methods, the contractor ensured the footings of each half were properly proportioned so everything matched up with the building line.

The facility's tilt-up portion was meant to appear as though it were cedar wood. To accomplish this, the contractor used unique tilt-up form liners, which were rough and jagged to imitate the appearance of boards. Whereas tilt-up panels are usually a uniform thickness, the panels for this project were uneven and had tapered, beveled edges. To preclude a perceptible difference of depth between concrete produced from separate form liners, the contractor provided an innovative solution by shaving off parts of the concrete to create, between for liners, smooth transitions that emulate rough sawn lumber.

The building makes extraordinary use of natural light. It is equipped with ample windows, skylights in the bays and a clerestory. From the inside, the ceiling looks layered. Above the receptionist's area, the ceiling is lower than in others and curves along a specific radius. To achieve this design, the contractor used heated angle iron.

Tooele Applied Technology College demonstrates that a structure composed largely of tilt-up concrete can have a light, airy, modern and comfortable feel. With high-end finishes and extraordinary attention to detail, the tilt-up complements a multitude of distinctive materials, all of which are symbolic to the community. These materials include reclaimed wood from the Great Salt Lake, corrugated metal panels, mineral rocks, hanging pendant lights and native landscaping. The board-form tilt-up, which resembles the boards of a barn, is a symbolic nod to the area's agricultural influence. The building not only accommodates the highly technical equipment necessary to train students in diverse fields of expertise, it represents the community's rich history and culture through the manifold materials with which it was constructed.

 
Main banner image for Tooele Applied Technology College

Project Location

Tooele, UT 84074
United States

Project Images

Search Project Database

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team

General Contractor:
Hughes General Contractors, Inc.
Concrete Contractor:
 
Architect:
 
Engineer:
 
Suppliers:
Fitzgerald Formliners
Photographer(s):

Project Specifics

Project Category:
Building Types:
Finishes:
Features:
Insulation:
Environmental:
Number of Floors:
0
Total Floor Area:
73,751 sq ft (6,851 sq m)