Eagle Burgmann

This project for a German holding company's American division had the objective of capitalizing on its proximity to a major well-traveled highway to increase the company's presence and brand. The existing facility was a functional single-story industrial box with mezzanine that facilitated the manufacturing and testing of valves. The consolidation of the off-site management arm of the company combined with office space for a recent acquisition had to be seamlessly combined to form the new headquarters. While large enough to accommodate the two-story office addition, the site simply could not also accommodate required parking. Thus, a vertical building allowed for the iconographic expression and the flexibility to seam into the mezzanine level of the factory.

To meet aggressive budget and schedule constraints, the architects redesigned this project from conventional construction to the first four-story tilt-up project in Houston with no reduction in aesthetic appeal. The addition's lower levels include training and vendor spaces on the ground, with factory operations and engineering at the second level, spanning both the new and existing footprints. The new tower offers executive spaces for both divisions with concomitant support spaces. The tower is integrated with the lower factory building with a vertical/horizontal transaction zone - a knot of circulation allowing the floor-to-floor heights at levels one and two to calibrate through soft ramps. The tower's skin is designed with solar orientation in mind.

The north-facing facade, behind which the open-office areas are located, is clad in high-performance curtain wall, while the direct west-facing elevation is punctuated with punched openings that directly index the proportions on the factory building. Most of the closed office spaces reside on this side. Each of the upper office tower levels has a curved balcony for the executive offices use.

A small footprint and a vertically oriented building required precision in construction sequencing and complex bracing strategies. Highly recognizable and visible, the EagleBurgmann facility demonstrates the successful use of multiple tilt-up techniques, including spandrel panels, ribbon windows and punched openings.

 
Main banner image for Eagle Burgmann

Project Location

Houston, TX 77002
United States

Project Images

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team

General Contractor:
 
Concrete Contractor:
 
Architect:
Powers Brown Architecture
Engineer:
Pinnacle Structural Engineers
Suppliers:
Textured Coatings of America Inc
Photographer(s):

Project Specifics

Project Category:
Production/Manufacturing
Building Types:
Finishes:
Features:
Insulation:
Environmental:
Number of Floors:
0
Tilt-Up Wall Area:
11,985 sq ft (1,113 sq m)
Total Floor Area:
26,802 sq ft (2,490 sq m)
Project Footprint:
6,862 sq ft (637 sq m)
Tallest Panel:
61 ft 9 in (18.82 m)
Widest Panel:
30 ft 0 in (9.14 m)
Largest Panel:
695 sq ft (64.6 sq m)
Heaviest Panel:
62,500 lbs (28,350 kg)
Longest Spandrel:
30 ft 0 in (9.14 m)