University of North Florida - Osprey Fountains

The Osprey Fountains Residential Hall, built to enhance the evolution of the University of North Florida, is a 1,000-bed student residential facility that utilizes 250,000 square feet of Tilt-Up panel surface. The residence hall consists of four, five-story connected residence towers, which house: 120 four-bedroom and 80 six-bedroom, two-bath suites; 20 resident assistant rooms; four guest apartments; two area coordinator apartments; and laundry facilities, lounges, kitchens, study areas and related program spaces. Common-use amenities include multi-purpose meeting rooms, an exercise room, game room, and a convenience store with a snack bar and grille.

Site improvements include a street intersection, 3,500 linear feet of roadway with bike lanes and sidewalks, parking for 1,000 cars and utility infrastructure piping for chilled and hot water from a new Central Plant. Many exterior amenities enhance the facility including a 16-foot-wide pedestrian boardwalk extending approximately 1,000 linear feet across adjacent wetlands leading to the campus, miscellaneous play courts and most notably, two large swimming pools (one is a lazy-river pool) that in conjunction with the building design creates a resort-like atmosphere. The exterior of the five-story residence hall consists of site-cast, Tilt-Up walls formed in a Northern Florida vernacular with standing-seam galvanized aluminum roofing and single hung, operable windows.

To meet the client’s schedule and budget, full height panels (some up to 130 tons and 67 feet tall) were cast and lifted with preinstalled steel ledger angles to support the floor structure. The design and construction team developed a structural system using the ledger angles on the back of the panels and a “D-Beam” steel interior frame to support precast hollow-core planking for the floors. This innovative combination allowed the construction team to quickly put in place 312 total panels to create the base building shell two months ahead of schedule. The structural and architectural Tilt-Up panel techniques used on the project emphasize the “home” aspect of the client’s student housing program to create a safe, fire- and hurricane-resistant building while accentuating the traditional Florida environment to create a strong sense of place. This facility is a model of environmental sensitivity, constructed adjacent to wetlands with a 1,000-foot long bridge connecting over the wetlands back to the main campus.

With LEED Silver Certification pending final review by U.S. Green Building Council, the contractor incorporated slag as a 50 percent replacement of Portland cement, with mixes ranging from 5.9 percent to 8.2 percent recycled content, reducing the amount of virgin material extracted. All installed steel consisted of a minimum 95 percent recycled content, and 35 percent of regional materials were extracted, processed and manufactured within 500 miles of the site. In addition, more than three quarters of construction waste was diverted from landfills.

 
Main banner image for University of North Florida - Osprey Fountains

Project Location

Jacksonville, FL 32224
United States

Project Images

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team

General Contractor:
 
Concrete Contractor:
 
Architect:
The Haskell Company
Engineer:
Dayton Superior Corporation
Suppliers:
CMC Construction Services
Dayton Superior Corporation
Photographer(s):

Project Specifics

Project Category:
Building Types:
Finishes:
Features:
Insulation:
Environmental:
Number of Floors:
0
Number of Panels:
312 panels
Tilt-Up Wall Area:
262,000 sq ft (24,340 sq m)
Total Floor Area:
370,857 sq ft (34,453 sq m)
Project Footprint:
88,000 sq ft (8,175 sq m)
Tallest Panel:
67 ft 6 in (20.57 m)
Widest Panel:
30 ft 0 in (9.14 m)
Largest Panel:
2,028 sq ft (188.4 sq m)
Heaviest Panel:
260,000 lbs (117,934 kg)
Tallest Cantilever:
31 ft 5 in (9.58 m)
Recycled Content:
3,692 tons (US)