Bravo Churchill

Built to function as a supermarket, the Bravo Churchill project is a five-level, box design building. The facility houses two underground parking levels, one store level and two mezzanines.

Slabs were cast-in-place and supported with columns, beams and frames poured in place as Tilt-Up panels, with the store area constructed of metal structures and a metal deck roof. With both concrete and metal structure beams, the store level floors have a polished finish, and the internal load structure is formed by concrete columns. The mezzanines are supported by steel beams working as a secondary structure and a concrete cap. Tilt-Up panels, designed to act as retaining walls in the two lower levels, support gravitational and lateral forces in the upper levels. The elevated slabs were designed using a system of one-way ribs, supported by concrete frames with a reinforced concrete cap. Lower level panels are surfaced with a light, flexible geo-composite material, which has a drainage core to avoid humidity complications.

The concrete frames for the lower levels were cast as Tilt-Up joined by cast-in-place beams after erection in order to reduce construction time.

 
Main banner image for Bravo Churchill

Project Location

Santo Domingo, 10129
Dominican Republic

Project Images

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team

General Contractor:
 
Concrete Contractor:
 
Architect:
 
Engineer:
Meadow Burke
Suppliers:
Meadow Burke
Photographer(s):

Project Specifics

Project Category:
Retail
Building Types:
Finishes:
Features:
Insulation:
Environmental:
Number of Floors:
0
Number of Panels:
126 panels
Tilt-Up Wall Area:
32,830 sq ft (3,050 sq m)
Total Floor Area:
146,470 sq ft (13,607 sq m)
Project Footprint:
44,135 sq ft (4,100 sq m)
Tallest Panel:
62 ft 0 in (18.90 m)
Widest Panel:
36 ft 1 in (11.00 m)
Largest Panel:
1,142 sq ft (106.1 sq m)
Heaviest Panel:
52,540 lbs (23,832 kg)
Longest Spandrel:
55 ft 8 in (16.97 m)