White Tank Branch Library and Nature Center

Surrounded entirely by desert, the library and nature center is located at the entrance to White Tank Mountain Regional Park. The exterior is patterned and colored to blend into the desert plant life. Architect interpretations of local petroglyph designs are also part of the building design aesthetic.

Tilt-Up was selected as the primary structure type mainly due to the method's cost effectiveness. However, the thick concrete walls act as a heat sink taking advantage of the thermal lag effect. The massive concrete walls store the sun's energy and slowly release it at night, modulating the buildings temperature swings and in turn reducing the building's energy loads. An interior liquid air barrier, studs, and Batt insulation was added to further reduce the transfer of heat.

Another reason for choosing Tilt-Up was the building envelope uses high recycled content in the rebar and concrete. Finally, the long and deep shade fins, which continuously shade the panoramic library picture windows, significantly reduce the heat gain in the building by shading the glass for a large majority of the day, conserving energy use.

The building's 200-foot-long monolithic concrete wall, diagonally subdivided into abstract shapes, is colored in three shades of green to match surrounding Saguaros, Palo Verdes and Mesquite trees.

This project has achieved LEED Platinum certification.

 
Main banner image for White Tank Branch Library and Nature Center

Project Location

Waddell, AZ 85355
United States

Project Images

Search Project Database

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team

General Contractor:
 
Concrete Contractor:
Suntec Concrete
Architect:
 
Engineer:
 
Suppliers:
 
Photographer(s):

Project Specifics

Project Category:
Librarys / Learning Centers
Building Types:
Library
Finishes:
Paint (Textured)
Features:
Angled Panels (Elevation-Edge/Shape)
Insulation:
Environmental:
LEED Certified - Platinum
Number of Floors:
1
Number of Panels:
0 panels
Total Floor Area:
28,230 sq ft (2,623 sq m)
Project Footprint:
29,000 sq ft (2,694 sq m)