Eye Institute of Texas

Built with cost-efficiency and low maintenance in mind, the new Eye Institute of Texas rests in the heart of a booming medical community.

The building houses several medical facilities, including an ambulatory surgery center. Located just two miles from the Dallas Presbyterian Hospital, the four-story structure features 70-foot Tilt-Up wall panels with window openings on all four sides of the building, allowing natural light to fill the interior. Efficient floor plates also were used to maximize the amount of natural light pouring into the windows.

The use of Tilt-Up allowed the design and construction schedules to be compressed, thereby decreasing costs and achieving the owner's goal of constructing a contemporary, low-maintenance facility.

 
Main banner image for Eye Institute of Texas

Project Location

Dallas, TX 75231
United States

Project Images

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team

General Contractor:
 
Concrete Contractor:
Osburn Contractors, Inc.
Architect:
Alliance Architects, Inc.
Engineer:
Dayton Superior Corporation
Suppliers:
Dayton Superior Corporation
Photographer(s):

Project Specifics

Project Category:
Office
Building Types:
Finishes:
Features:
Insulation:
Environmental:
Number of Floors:
0
Tilt-Up Wall Area:
28,300 sq ft (2,629 sq m)
Total Floor Area:
91,649 sq ft (8,514 sq m)
Project Footprint:
22,978 sq ft (2,135 sq m)
Tallest Panel:
73 ft 0 in (22.25 m)
Widest Panel:
17 ft 3 in (5.26 m)
Largest Panel:
1,168 sq ft (108.5 sq m)
Heaviest Panel:
126,000 lbs (57,153 kg)