Bill Santucci Justice Center

Constructed to meet the court’s needs for security, longevity, and durability in an economical system, this two-story building blends Tilt-Up concrete panels with stone, glass and metal to produce a noble civic presence. Judicial prominence is depicted through design, function, security and aesthetics.

The innovative structural system relies on Tilt-Up concrete for the west, south and east sides of the building and allows nearly a full glass wall at the north entry side, which illustrates the transparency of justice. The Tilt-Up concrete layout provides lateral load resistance to seismic induced forces, while allowing an ornate glazed entry for the visiting public. In order to meet the blast resistance requirements, seamless, passive security measures were accomplished by integrating site structures, steps and pavement.

The contractor achieved energy efficiency by using high thermal mass Tilt-Up concrete, as well as a high recycling content for reinforcing steel.

 
Main banner image for Bill Santucci Justice Center

Project Location

Roseville, CA 95678
United States

Project Images

TILT-UP TODAY MAGAZINE / PROJECTS IN THE NEWS

Project Team

General Contractor:
 
Concrete Contractor:
 
Architect:
 
Engineer:
Buehler & Buehler Structural Engineers Inc
Dayton Superior Corporation
Suppliers:
Dayton Superior Corporation
HD Supply Construction & Industrial White Cap
Photographer(s):

Project Specifics

Project Category:
Building Types:
Finishes:
Features:
Insulation:
Environmental:
Number of Floors:
0
Number of Panels:
37 panels
Tilt-Up Wall Area:
35,260 sq ft (3,276 sq m)
Total Floor Area:
114,000 sq ft (10,591 sq m)
Project Footprint:
55,000 sq ft (5,110 sq m)
Tallest Panel:
44 ft 0 in (13.41 m)
Widest Panel:
36 ft 0 in (10.97 m)
Largest Panel:
1,548 sq ft (143.8 sq m)
Heaviest Panel:
190,000 lbs (86,183 kg)
Longest Spandrel:
30 ft 0 in (9.14 m)